Diensten

Wij zorgen voor de complete verzorging van uw huisdier.

  • Anesthesie
  • Bloedonderzoek
  • Chirurgische ingreep
  • Consultatie aan huis
  • Consultatie in de praktijk
  • dermatology Dermatologie
  • Echografie
  • Endocrinologie
  • Endoscopie
  • star-3 Events
  • Gedragstherapie
  • Hospitalisatie
  • vaccine3 Inentingen
  • Lasertherapie
  • Medische verzorging
  • chip Microchip
  • Microscopie
  • Nagels knippen
  • Ontvlooien
  • Orthopedics IVC Orthopedie
  • Radiografie
  • Sterilisatie en castratie
  • Tandheelkunde
  • Food Gespecialiseerde voeding en voedingsadvies

Anesthesie

Uw dier onder verdoving, ook anesthesie of narcose genoemd, brengen doen we voor een operatie. Verdovingen kunnen lokaal zijn (vergelijkbaar met een spuitje bij de tandarts) of algemeen, waarbij heel het lichaam in een diepe slaap gebracht wordt. Tijdens deze diepe slaap voelt je dier geen pijn meer en zijn de meeste reflexen onderdrukt.

Voor een onprettig onderzoek of behandeling of soms gewoon ook bij een angstig dier gebruiken we nog een ander soort verdoving, de sedatie. Hierbij krijgt je dier een middel, meestal met een inspuiting, dat kalmerend, pijnstillend en angstremmend kan zijn. Na de behandeling geven we deze dieren vaak een tweede inspuiting die de effecten van de sedatie snel weer ongedaan maken. Zo’n sedatie is ook het eerste onderdeel van een volledige verdoving of anesthesie. De sedatie is normaal gezien ook veel minder gevaarlijk voor je dier dan de stress van de eventuele behandeling zelf.

Voor elke soort verdoving moet je huisdier nuchter zijn, wat betekent dat ze ongeveer tien uur geen eten meer gekregen hebben. Water drinken mogen ze blijven doen tot aan het binnen brengen van je dier.

Voor een anesthesie zijn we bij Fideel volledig uitgerust. We beschikken over verschillende gasanaesthesietoestellen en eventueel monitoring om je huisdier de veiligste verdoving te garanderen. Alle langere ingrepen gebeuren met gasanesthesie.

Soms blijft het baasje best even bij zijn dier tot het slaapt, om hem meer op zijn gemak te stellen.

Dat wordt geval per geval bekeken en goed afgesproken.

Na de verdoving blijft een patiënt best nog even bij ons onder controle tot hij goed wakker is.

Voorafgaandelijk aan een verdoving kijken we even of uw dier nog geschikt is om veilig verdoofd te worden. Naast een controle van het hart is een preanesthetisch bloedonderzoek ook een aanrader.

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek is een veelgebruikte techniek om problemen bij onze huisdieren op te sporen of te voorkomen. Bij preventieve check-ups kijken we in het bloed of er waarden zijn die beginnen af te wijken ten opzichte van vroegere resultaten van hetzelfde dier of ten opzichte van de normale waarden voor deze diersoort. De bedoeling hier is om sluimerende, beginnende ziekten zoals diabetes of nierfalen in een vroeg stadium te ontdekken waardoor we het veel beter kunnen behandelen en je huisdier een langer kwalitatief leven kunnen geven. Voor een operatie doen we liefst ok een preanestetisch onderzoek om de verdovingsrisico’s te minimaliseren. Bij zieke dieren is het één van de belangrijkste methodes om vast te kunnen stellen wat er juist scheelt. Een groot aantal bloedtesten kunnen we gewoon zelf in de praktijk uitvoeren op onze laboratoriumtoestellen.. Als er analyses zijn die we hier niet kunnen, kom het extern labo meteen deze bloedstaaltjes ophalen en hebben we ook deze resultaten zeer snel.

De bloedafname gebeurt via een prik in de voorpoot of hals. Meestal volstaat het uw dier vast te houden en wat op zijn gemak te stellen. Voor de meeste analyses is het niet nodig dat je dier nuchter is. Dat kan je best even navragen als je je afspraak maakt.

In de meeste gevallen betaal je het bloedonderzoek meteen in de praktijk. Vraag gerust op voorhand welke prijs jou specifiek onderzoek zal hebben.

 

Tips

-  Probeer zelf rustig te blijven. Uw huisdier voelt stemmingen haarfijn aan en kan onrustig worden door u. Soms helpt het om het dier te laten vasthouden door een van onze collega’s en zelfs om even buiten te gaan.

-  Ga als iemand anders je dier vasthoud in zijn gezichtsveld staan en spraak hem of haar rustig toe. Uw huisdier zal het fijn vinden om een vertrouwd iemand te zien.

Chirurgische ingreep

Bij Fideel voeren, we bijna alle operaties zelf uit:

  • Alle routineoperaties, zoals sterilisatie en castratie
  • Een uitgebreid aanbod orthopedische operaties, bv operatie van gescheurde kruisband of gebroken poot, met alle nazorg in dat verband, inclusief artrosebehandelingen en lasertherapie
  • Volledig aanbod weke delen chirurgie, zoals verwijderen melkklier en andere tumoren, buik een navelbreuken, hernia diafragmatica (gescheurd middenrif), oogoperaties (bv entropion en operatie indolente ulcera), verwijderen verstoppingen van urinewegen zoals penisamputaties, allerlei maag en darmoperaties, enz….

Hoe verloopt zo’n ingreep praktisch?

Eerst en vooral kom je op consultatie om te overleggen welke ingreep er nodig is en de nodige vooronderzoeken te laten uitvoeren. In sommige gevallen zal je huisdier ook al enkele dagen op voorhand medicatie moeten gebruiken. Vermits je dier nuchter moet zijn gebeuren de meeste operaties ’s ochtends. Je dier krijgt een inspuiting met een kalmerend middel waarna de procedure voor de verdoving wordt gestart. De meeste operaties gebeuren onder volledige verdoving met gas. Om de chirurg niet af te leiden en de steriliteit te garanderen is het vaak niet mogelijk een operatie bij te wonen. Je huisdier zal meestal geschoren worden op en rond de plaats van de ingreep. Zonder scheren is een correcte, steriel operatie onmogelijk. Het haar groeit snel terug, al kan het tot de volgende ruiperiode duren eer je niet echt verschil meer ziet. Na de ingreep wordt je huisdier nog goed in de gaten gehouden tot hij of zij weer wakker is.

Nazorg

Nazorg is soms even belangrijk als de ingreep zelf. Je dierenarts zal je voldoende uitleg mee geven over wat te doen en welke medicatie te geven. De draadjes zijn meestal zelfverterend, zodat je alvast hiervoor niet meer moet terugkomen. Drinken kan vaak al enkele uren na de verdoving, eten mag meestal pas de dag nadien. Dikwijls is er na de ingreep ook nog medicatie nodig, zoals antibiotica en pijnstillers. Voldoende rust de eerste tijd na de ingreep is natuurlijk ook belangrijk. Ook hierover zal je arts je informeren na de ingreep. Het kan gebeuren dat je hond of kat in de eerste week na de ingreep een krag of body moet dragen, om de wonde te beschermen tegen overmatig likken of bijten aan de hechtingen.

 

Tips

- Laat je huisdier eerst nog eens goed uit voor je het binnen brengt. Dat vermindert aanzienlijk de kans op vervelende ongelukjes.

- Je huisdier moet meestal nuchter zijn. Drinken mag nog tot kort voor de ingreep, eten niet, ook niet een klein beetje

- Geef uw huisdier nooit pijnstillers voor mensen, tenzij anders voorgeschreven door de behandelende dierenarts. Ze kunnen erg gevaarlijk zijn!

- Laat uw hond de eerste 10 dagen enkel aan de leiband uit om springen of rennen te vermijden.

Consultatie aan huis

De dierenartsen van Fideel doen huisbezoeken indien gewenst. In sommige gevallen kan het niet anders, bv voor grotere fokkerijen of mensen met heel veel of grote huisdieren. Je moet je wel realiseren dat er aan een huisbezoek extra kosten verbonden zijn en dat onze mogelijkheden op huisbezoek beperkt zijn. We kunnen bij je thuis nooit hetzelfde als bij ons op de praktijk, waar we al onze uitrusting en personeel bij ons hebben.

 

Tip

Kom naar de praktijk als het enigszins mogelijk is. Hier hebben we veel meer mogelijkheden voor een goede behandeling dan thuis.

Consultatie in de praktijk

De meeste behandelingen en onderzoeken gebeuren tijdens een consultatie bij ons op de praktijk. We proberen door het werken op afspraak wachttijden zoveel als mogelijk te voorkomen. Moet je toch even wachten, kan dat in onze ruime en gezellige wachtzaal.De consultatieruimten zelf zijn ruim en modern, met alle mogelijke uitrusting. Blijkt er tijdens je bezoek meer onderzoek nodig te zijn, zoals bloedonderzoek of radiografie, dan zal dat in de meeste gevallen meteen uitgevoerd worden. Alle benodigde medicatie na het consult is steeds voorradig en kan je ter plaatse aankopen.

 

Tips

-  Kom alleen met je huisdier, tenzij je twee mensen nodig hebt om hem te transporteren of de baas te blijven.

-  Kleinere kinderen laat je best thuis. Een dierenartsenpraktijk is geen speeltuin, maar kan een gevaarlijke omgeving zijn voor hen. Ze kunnen je huisdier ook nerveuzer maken en aandacht vragen die je huisdier op het moment nodig heeft

-  Heb je graag op voorhand een schattig van de kosten? Bel of mail ons!

dermatology Dermatologie

Dermatologische of huidproblemen zijn één van de meest voorkomende redenen om met je huisdier naar een dierenarts te gaan. Haarverlies is uiteraard een veel voorkomende klacht, maar ook allerlei vormen van jeuk onder meer door allergieën komen dagelijks voor. Omdat huisdieren vaak veel krabben als ze jeuk hebben en daar ook niet vanzelf mee ophouden, volgen er al snel lelijke letsels.

Het dermatologisch onderzoek

Uitvinden wat er aan de basis van de huidproblemen ligt, is soms een hele puzzel. Eerst en vooral moeten we uitmaken of het enkel en alleen om een huidprobleem gaat, dan wel om een algemene medisch probleem dat ook zijn weerslag heeft op de huid.

De meeste huidproblemen zijn het gevolg van parasieten zoals vlooien, mijten en luizen. Aniparasitaire behandelingen, zowel van je huisdier als van zijn omgeving zijn dan het belangrijkst. Daarnaast zijn er ook veel allergieën bij onze huisdieren, niet alleen aan hun voeding, maar vaak ook aan bijvoorbeeld grassen en planten, huisstofmijt en zelfs mensen!

Voor de juiste diagnose beschikken we tegenwoordig over een heel scala aan middelen, zoals allergietesten en huidbiopten, maar ook microscopisch en bacteriologisch onderzoek op huidafkrabsels. Vermits huidproblemen vaak chronisch zijn focussen we ons in de behandeling op het gebruik van medicatie met zo weinig mogelijk nevenwerkingen. De laatste jaren zijn er veel mooie behandelmethoden ontdekt! We leggen je gaat de mogelijkheden uit en berekenen voor jou de eventuele lange termijn kosten.

 

Tips

- Als je huisdier buiten komt, is een preventieve antiparasitaire behandeling tegen vlooien, toen en mijten noodzakelijk, ook in de winter.

- Het goed onderhouden van de vacht brengt enige verlichting bij jeuk. Regelmatig kammen of borstelen neemt ook al veel dood haar weg, dat alvast niet meer thuis op de vloer zal belanden. Een goed onderhouden vacht jeuk ook minder

- Een fris bad heeft een sterk jeukremmend effect!

Echografie

Als we een radiografie nemen van je huisdier, zien we vooral botstructuren en de omtrek van de organen goed. Een radiografie is een stilstaand beeld, een momentopname, een foto.

Met echografie daarentegen kunnen we ook de weefselstructuur of eventuele inhoud in de organen bekijken. We zien ze ook bewegen en kunnen er allerlei metingen mee doen, bv voor de functie van het hart. Een echografie is een video.

Echografie en radiografie gebruiken we vaak tegelijk om zo een zo goed mogelijk beeld van uw huisdier te krijgen.

Bij Fideel beschikken we over een digitale echografie, een recente techniek waarbij het soms wazige beeld gegenereerd door de techniek softwarematig gecorrigeerd wordt. Zo zien we beter wat er echt scheelt. Onze dierenartsen kunnen zo de meeste echografieën bij ons in de praktijk uitvoeren. Indien er een meer gespecialiseerd echografisch onderzoek nodig is, zal u daarvoor doorgestuurd worden naar een specialist.

Hoe gaat echografie in zijn werk?

Voor een echografie maakt u best een specifieke afspraak, zodat we weten wat er moet gebeuren en de juiste dierenarts van Fideel de nodige tijd kan vrijmaken.

Je dier komt best nuchter. Niet alleen is er dan minder storende maag en darminhoud, soms lukt het ook niet je dier rustig te krijgen zonder een lichte sedatie. Uw dier ligt of staat op tafel, wordt meestal door twee mensen vastgehouden en geschoren op de plaats waar de echografie moet gebeuren. Echografie gaat onmogelijk door de vacht heen. We kunnen de echografiebeelden desgewenst opnemen om later te herbekijken of om met collega’s over te overleggen.

Endocrinologie

De endocrinologie is de leer of de studie van de klieren die in het lichaam producten zoals hormonen en enzymes afscheiden, en dan vooral van wat er daar kan mee mislopen. Bekende voorbeelden zijn suikerziekte of een slecht functionerende schildklier.

Onze huisdieren hebben net als wij erg vaak endocriene stoornissen. Het is dan ook een veel voorkomende reden voor consultatie. Eigenaars komen natuurlijk niet met de klacht dat hun huisdier iets met een klier heeft, maar wel met de klinische tekenen daarvan, de symptomen.

Veel drinken en plassen en vermageren of juist dikker worden zijn de meest voorkomende ziektebeelden.

Bij Fideel beschikken we over alle nodige kennis en middelen om deze patiënten netjes op te werken tot hun endocriene metabolisme weer prima functioneert. Net als bij mensen zijn zaken zoals suikerziekte of een slecht werken schildklier tegenwoordig zeer goed behandelbaar.

Tijdens routine onderzoeken zoals de jaarlijkse gezondheidscontrole of seniorencheck zal er altijd naar zaken zoals veel drinken en plassen gevraagd worden. Hoe sneller we een afwijkingen aan het metabolisme opmerken, hoe gunstiger het ziekteverloop zal zijn.

Praktisch?

Indien u voor dergelijk onderzoek op consultatie komt, zullende steeds eerst goed navragen en luisteren naar wat je juist hebt zien veranderen aan je huisdier. Vervolgens zal er meestal een bloed en/of urinestaaltje genomen worden. Veel analyses kunnen we meteen hier op de praktijk, soms meoten we even wachten op meer gespecialiseerde testen in het externe labo.

Komt er een afwijkingen zoals suikerziekte (diabetes) aan het licht, dan ben je bij ons aan het juiste adres voor de behandeling en opvolging van je huisdier.

 

Tips

- Weeg geregeld je huisdier zelf. Als er vrij snel een gewichtsverandering optreedt zonder dat je hem of haar bijvoorbeeld op dieet gezet hebt, kom je best eens langs hiervoor.

- Je kan zelf makkelijk de hoeveelheid water dat je deur drinkt opvolgen door hem gedurende twee dagen water te geven uit bijvoorbeeld een literfles water of een maatbeker. Deel ons gerust de hoeveelheid opgenomen water mee. Een gemiddelde hond zal ongeveer 60 ml water per kg per dag drinken, natuurlijk afhankelijk van wat hij eet. Voor een hond van 10 kg wil dat dus zeggen dat je je aan iets meer dan een halve liter mag verwachten. Drinkt hij een liter, is het zeker te veel.

- In huis plassen is vaak een teken van een endocrien probleem.

Endoscopie

Endoscopie is een kijkonderzoek met behulp van een kleine camera. Hiermee kan de dierenarts bijvoorbeeld de binnenkant van de maag en de darmen bekijken. Ook de blaas, longen en zelfs de binnenkant van de neus kunnen we zo gedetailleerd in beeld brengen. Tijdens een endoscopie kunnen we ook biopten (stukjes weefsel) nemen of bijvoorbeeld een vreemd voorwerp verwijderen.

Wanneer is een endoscopie nodig?

Een endoscopie kan na andere beeldvormingstechnieken zoals echografie en radiografie extra informatie bieden. Mooie voorbeelden zijn chronische diarrhee met bloedverlies of een chronische ontsteking in de neus. Soms wordt er ook in een gewricht gekeken, dat heet dan arthroscopie.

Voor endoscopie moet je huisdier nuchter zijn en volledig verdoofd worden.

Bij Fideel voeren we momenteel geen endoscopie uit. Indien nodig zal u hiervoor doorverwezen worden.

star-3 Events

Events

Check onze website en Facebook voor de aankondigingen van evenementen en acties!

Gedragstherapie

Hoe schattig en lief onze huisdieren en hun gedragingen soms ook kunnen zijn, diep van binnen zijn zij nog steeds voor een stukje de wilde dieren van waaruit zij verder gekweekt zijn. Hun gedragingen zijn dan ook deels instinctief, meestal een gevolg van heel primaire zaken zoals de zoektocht naar voedsel of de drang tot voortplanting. Eigenaars van dieren zien het vaak zo graag dat ze het “vermenselijken”, waardoor huisdieren vaak tegen hun natuurlijk gedrag in gehouden worden. Er zijn ook veel verschillende soorten en rassen, die elk een specifieke “handleiding” hebben. We verwachten soms ook te snel te veel van ons huisdier.

Het is dan ook geen wonder dat problemen over gedrag één van de meest voorkomende klachten zijn in de praktijk. We zullen steeds de tijd nemen om de nodige tips rond opvoeding en natuurlijk gedrag mee te geven. Wordt een gedragsprobleem groter, zal er steeds in overleg met een gedragstherapeut gewerkt worden. Deze zaaltijd eerst een gezondheidscontrole van het dier vragen, omdat gedragsproblemen vaak het gevolg zijn van een medisch probleem, zoals bijvoorbeeld pijn of een endocrien probleem. Is dit allemaal gecontroleerd, zal de gedragstherapeut samen met jou oefeningen en maatregelen voorstellen om het gedrag te verbeteren. Om dit leerproces te vergemakkelijken en het risico op ongewenst gedrag te verminderen, bestaat er ook een heel gamma supplementen en medicamenten, die in overleg toegepast kunnen worden. Bij Fideel hebben we steeds een volledig gamma daarvan op voorraad.

 

Tips

- Koop nooit impulsief een huisdier. Het leeft (hopelijk) zeer lang en vraagt inspanningen van je (om gelukkig ook heel veel plezier terug te geven). Bij Fideel staan wij je graag bij met goede raad als je een huisdier wil aanschaffen

- Lees voor je een huisdier koopt eens het één en ander over hun natuurlijk gedrag. Om een hond of kat te begrijpen moet je leren denken zoals zij. Het omgekeerde is moeilijker…..

Hospitalisatie

Een hospitalisatie van uw huisdier kan onvermijdelijk zijn. Zo kunnen we het constant in de gaten houden als het nodig is, of bv. medicijnen geven via een infuus. Overnachten is niet altijd nodig en proberen we in de mate van het mogelijke ook te vermijden. Soms kan het evenwel niet anders en dan zorgen wij er ook voor dat dat veilig kan verlopen.

Bij Fideel hebben we alle nodige kooien/materiaal om je dier zo comfortabel mogelijk te huisvesten. Voor de meeste operaties kan je dier dezelfde dag nog naar huis. Wil je meer weten over de mogelijkheden die Fideel hiervoor heeft, geef ons dan gerust een seintje.

 

Tips

- Probeer bezoekjes zoveel mogelijk te vermijden, het maakt het voor je dier alleen maar lastiger.

- We kunnen je op voorhand een raming geven van de kosten.

- Een dier hospitaliseren is niet hetzelfde als het in pension nemen tijdens je vakantie bijvoorbeeld. Bij Fideel doen we wel hospitalisatie, maar zijn we geen dierenhotel.

vaccine3 Inentingen

Bij Fideel kan je uiteraard terecht voor de inenting van je hond, kat, konijn, fret of duiven.

We volgen steeds de laatste richtlijnen op betreffende de te volgen schema’s zowel als de eventuele veranderingen in wetgeving. Ook voor reizen met of export van je dier staan we je graag bij.

 

Tips

- Alle nuttige en de meest recente richtlijnen rond vaccinatie vind je via deze link

- Alle vaccins hebben we steeds op voorraad en kan je dus eenvoudig op afspraak laten zetten, zowel bij ons op de praktijk als bij je thuis.

- Voor een inenting moet je huisdier niet nuchter zijn.

 

Huidige schema’s:

Voor honden:

- Op 6 weken: puppyvaccin ( distemper en parvo) + kennelhoest

- Op 9 weken: puppyvaccin

- Op 12 weken: volledige cocktail distemper/parvo/parainfluenza/adeno/leptospirose

- Op 15 weken: herhaling leptospirose

- Op 1 jaar: volledige cocktail / kennelhoest (indien gewenst)

- Daarna jaarlijks leptospirose en driejaarlijks de volledige cocktail

Eigenaars die voorbehoud hebben bij vaccinatie tegen parvo/distemper/adeno kunnen desgewenst een titercheck laten doen. Dit is een bloedstaalname waarbij er gekeken wordt of er nog voldoende antistoffen zijn zodat de vaccinatie eventueel met een jaar kan uitgesteld worden. Voor de andere virussen en bacteriën bestaat er zo geen titercheck.

Rabiës (hondsdolheidvaccinatie) is enkel nodig wanneer je over de grens gaat, naar het buitenland.

 

Tip

- Voor reizen naar Nederland is een hondsdolheidsinenting eveneens verplicht. Dit wordt vaak vergeten.

 

Voor katten

- Op 6 weken: herpes/calici/panleucopenie

- Op 9 weken: herpes/calici/panleucopenie en leucose

- Op 12 weken: herpes/calici/pa,leucopenie en leucose

- Jaarlijks: terugbezoek met al naargelang de noodzaak (komt de kat veel buiten? Gaat ze op pension?) herhalingen van bovenstaande vaccinaties.

 

Tip

- Ook katten moeten ingeënt worden voor rabiës als ze naar het buitenland reizen.

- Katten die nooit buiten komen hebben op de lange duur helemaal geen antistoffen meer en worden dus best gevaccineerd om ze te beschermen tegen virussen die je eventueel aan je handen of kleren mee binnen zou brengen.

 

Voor fretten:

Fretjes krijgen een vaccin tegen distemper (wij gebruiken Nobivac puppy DP of Versican DP) op 9 en 14 weken. Boostervaccinatie: 1 keer per jaar.

Voor konijnen:

Bij konijnen hebben we de laatste jaren erg veel problemen met de dodelijke virusziekten RHD en Myxomatose. Vermits deze ziekten door muggen worden overgezet zijn je konijntjes zelfs in huis niet veilig.

Vanaf de leeftijd van zes weken vaccineren we elk jaar je konijn met een vaccin waarin zowel RHD1 als de nieuwste variant RHD2 en myxomatose inzitten.

 

Tip

- Bij Fideel organiseren we elk jaar in april een konijnenvaccinatiedag, waarop de vaccinatie van je konijntje goedkoper is​.

 

Voor duiven:

Duiven moeten wettelijk verplicht jaarlijks gevaccineerd worden tegen paramyxovirus. Deze inentingen worden voor het ganse hok in het voorjaar gegeven. Jongen moet goed ingepluimd zijn voor ze gevaccineerd kunnen worden

Lasertherapie

Bij lasertherapie gebruiken we een medische laser, die het ontstekingsproces in een weefsel, bv een gewricht versnelt en zo het herstel bespoedigt.

Wanneer?

Bij chronische mankheidsproblemen, bij slecht helende wonden, bij het herstel na een operatie…..

Hoe?

Na een eerste langere consultatie waarbij met u overlegd wordt wat en hoe we precies gaan met de laser behandelen, komt u op basis van een abonnementsformule een tiental keer op korte tijd langs voor uw lasertherapie. Deze is volledig pijnloos en vraagt geen speciale maatregelen of voorzorgen. Uw dier hoeft niet nuchter te zijn.

Kosten?

Reken voor het de gehele behandelperiode op ongeveer 400 euro.

Medische verzorging

Medische verzorging

Bij Fideel kan je terecht voor de diagnose en behandeling van de meest uiteenlopende medische problemen. Net als wij heeft ook uw huisdier zo nu en dan behoefte aan goede medische zorg. Afgezien van de zorg bij regelmatige inentingen en antiparasitaire behandelingen, bv tegen wormen en vlooien, kan uw huisdier ook onverhoopt plots een medisch probleem hebben.

 

Tip

- De mogelijkheden om je zieke huisdier te behandelen worden net zoals bij de mens steeds groter. Om die reden leggen bij Fideel de verschillende dierenartsen zich elk toe op andere domeinen van de diergeneeskunde. De kosten die met een behandeling gepaard gaan zijn hoger dan vroeger. Er bestaan tegenwoordig meerdere goede hospitalisatieverzekeringen voor honden. Vraag gerust ons advies.

 

Hoe herken jij ziekte bij je huisdier?

Een gezond beestje zal goed eten en drinken, regelmatig en vlot stoelgang maken en plassen. De vacht blinkt, er is geen overmatige jeuk of haaruitval. Een eigenaar merkt al vaak aan het veranderend gedrag dat zijn vriendje niet lekker in zijn vel zit. Hij of zij kan bijvoorbeeld minder eten, meer drinken, in huis plassen, veel slapen, vermageren of zich verstoppen.

Wat doen wij als je je huisdier met dergelijke symptomen aanbiedt?

We zullen allereerst luisteren naar wat jij als veranderd ervaren hebt, en je gerichte vragen stellen die ons onderzoek al een stukje richting geven. Vervolgens doen wij steeds ons algemeen onderzoek, volgens een vaste procedure, waarbij we je huisdier bekijken, aftasten en beluisteren van kop tot staart. Op basis van onze bevindingen volgt er dan, indien noodzakelijk en steeds in overleg met het baasje, verder onderzoek zoals een bloedstaalname, een radiografie, en echografie… Vermits we bij Fideel al die zaken in huis hebben kunnen we vaak meteen de juiste diagnose stellen, zodat er geen tijd verloren hoeft te worden voor de behandeling.

 

Tip

- Op huisbezoek kunnen we je dier niet zo goed onderzoeken als bij ons op de praktijk. En het is dan nog eens duurder ook. Zeker met een ziek dier heb je er dus alle belang bij om toch de verplaatsing naar de praktijk te maken.

 

Wat met de behandeling?

Bij Fideel helpen we je daarmee onmiddellijk verder. Er is een grote voorraad met alle belangrijke medicijnen. We staan steeds klaar om te opereren indien nodig. Ook voor vervolgbehandelingen na een operatie of bij dieren met bijvoorbeeld kanker hebben we alle knowhow in huis.

chip Microchip

Het belang van de microchip en de registratie

Elke hond die in België geboren wordt moet een chip krijgen voor identificatie voor de leeftijd van 8 weken, bij katten is dit 12 weken of vooraleer het de eerste keer van eigenaar verandert. Als je een hond of kat vanuit Nederland naar België brengt, moet deze binnen 8 dagen in DogID respectievelijk CatID geregistreerd worden door een dierenarts.

Wat is die chip nu eigenlijk? En hoe gaat dat praktisch?

De dierenarts implanteert met een dikke naald een microchip onderhuids in de nek van je huisdier, links bovenaan. Deze plaats is verplicht om het terugvinden van de chip gemakkelijker te maken. Je huisdier heeft hier niet meer last van dan van een nadere inspuiting. Een chip heeft ongeveer de grootte van een rijstkorrel en kan te voelen zijn door de huid van je dier, zeker bij kleine dieren. Zo’n microchip bestaat uit een kunststof anti-migratiecapsule, die ervoor zorgt dat hij op zijn plaats blijft, waarin een elektronisch apparaatje zit waarop een nummer digitaal afgelezen wordt met een speciaal apparaat, de chiplezer. Dit nummer wordt in de database gelinkt aan de gegevens van de eigenaar.

Sinds de invoering van de microchip gebeurt het nog zelden dat een verloren gelopen hond niet wordt teruggevonden en herenigd met zijn baasje!

Help! Mijn hond of kat heeft geen chip…

Maak een afspraak bij Fideel en we bekijken samen wat er moet gebeuren om in regel te geraken.

 

Tips

- Controleer op de website van Dog-ID voor honden en Cat-ID voor katten of je gegevens nog actueel zijn en pas ze eventueel aan.

- Door de veranderde privacywetgeving zijn voor bijvoorbeeld de politiediensten de gegevens van je hond niet meer meteen zichtbar, tenzij je er op deze website expliciet de toestemming voor geeft. Het valt aan te raden dit te doen!

Microscopie

Soms is en microscopisch onderzoek nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen. Dit kan nodig zijn bij onder meer oorontstekingen, huidproblemen, verdachte gezwelletjes en diverse inwendige klachten.

Bij Fideel beschikken we over een moderne microscoop met groot scherm zodat u mee kan volgen wat onze bevindingen zijn. De beelden worden ook bewaard in uw patiëntenfiche.

Indien noodzakelijk wordt er bij meer ingewikkelde gevallen een staaltje doorgestuurd naar de anatomopathologe van het extern laboratorium.

Wat onderzoeken we?

Tijdens een microscopisch onderzoek bestuderen we weefsels, afscheidingen of lichaamsvochten.

Een weefselstaal nemen we ofwel door met een naald in het weefsel te prikken en een klein beetje weefsel in de naald op te zuigen, of, indien er een groter weefselstaaltje nodig is, met een biopsie. Een biopt is een stukje weefsel dat we onder (lokale) verdoving wegsnijden uit een geheel, met speciale biopsiemesjes, of tijdens een operatie, al dan niet endoscopisch.

Huidafkrabsels kunnen we onderzoeken om te zien of er huidparasieten aanwezig zijn, die met het blote oog niet te zien zijn. Urine kan onderzocht worden op witte en rode bloedcellen, kristalletjes, weefselcellen die op nierschade wijzen, bacteriën die een infectie tonen enz. Ontlasting kan ondermeer onderzocht worden op parasieten en verteringsresten.

 

Tips

-    Als u een staaltje ontlasting van je huisdier moet binnenbrengen, kan u daar bij ons eerst een speciaal potje voor vragen.

-    Neem een monster met minimaal de grootte van een eetlepel.

-    Vermijd gras, modder of kattenbakvulling.

-    Vaak vragen we een staaltje ochtendurine. Dat moet dan wel degelijk de eerste plas van de dag zijn, die je bv met een pollepel opvangt terwijl je hond plast. Plaats zo’n staal nadien meteen in de koelkast.

-    Urine van katten kan je verzamelen door je kattenbak goed uit te wassen en er nadien speciale kattenkorrels in te doen die geen vocht opnemen

Nagels knippen

De nagels van uw huisdier

Het zal je allicht niet verbazen dat het bijknippen of verzorgen van de nagels van je huisdier één van de meest voorkomende redenen is om de praktijk te bezoeken. Te lange nagels kunnen ingroeien en ervoor zorgen dat je huisdier nog met moeite kan lopen.

Katten

Katten zorgen meestal zelf voor hun nagels door bijvoorbeeld aan een krabpaal te krabben of omdat ze veel klimmen in bomen e.d. Bij een actieve buitenkat is het soms beter de nagels niet te knippen, opdat ze haar grip tijdens het klauteren niet zou verliezen.

Knip steeds enkel de puntjes van de nagels af, of spring binnen zodat wij het voor jou correct kunnen doen. Bij oudere katten slijten de nagels meestal minder goed, en kunnen ze ingroeien. Dan moet er twee of drie keer per jaar ingegrepen worden en de nagels weer netjes gecorrigeerd worden.

Honden

Honden die veel wandelen hebben meestal geen lange nagels. De sporen, bijklauwen of duimpjes raken evenwel de grond niet, waardoor je ze toch moet bijknippen. Lange nagels breken sneller. Een afgebroken nagel gaat gepaard met een hevige bloeding en is één van de meest voorkomende redenen voor een consultatie tijdens de wachtdienst.

Vogels

Bij veel individueel gehouden vogels zoals kanaries, parkieten en papegaaien slijten de nagels onvoldoende. Ze moeten dan geregeld geknipt worden. Het in de kooi plaatsen van stokken met verschillende diameter en eventueel uit een ruw materiaal kunnen de natuurlijke slijtage bevorderen. Het knippen van nagels bij vogels is moeilijk en gevaarlijk. Het is ook steeds een stressmoment. Je laat het best aan je dierenarts over. Papegaaien worden hiervoor soms zelf even verdoofd met een gasmasker, zodat we meteen ook even de snavel en de veren kunnen bijwerken.

 

Tip

Begin op jonge leeftijd met het bijknippen van de nagels van je huisdier. Zo geraken ze het gewend en doen ze er niet moeilijk over als het later echt nodig is. Let er wel op ze niet te kort te knippen. Een slechte ervaring vergeten ze niet snel…

Ontvlooien

Preventieve antiparasitiare behandelingen, zoals die tegen vlooien en teken, zijn noodzakelijk voor alle honden en katten die het huis verlaten. Helaas zijn er veel producten in de handel waar de vlooien ondertussen al aan gewend zijn. Goede producten zijn vaak voorschriftplichtig. Je passeert beter even bij Fideel zodat je gepast advies krijgt en het juiste product voor jouw situatie.

Een vlooienbehandeling gaat ook verder dan enkel een vlo-dodend middel aan je viervoeter geven, ook het huis dient indien nodig behandeld te worden en de gevolgen voor je huisdier, zoals allergische reacties of besmettingen met wormen door vlooien op te likken moeten behandeld worden. Een vlo komt ook nooit alleen en blijft slechts korte tijd op je hond of kat. Ze zuigt bloed en springt er weer af om zich in de omgeving (dus ook in je huis) te gaan voortplanten.

Als je één vlo op je huisdier gezien hebt, weet je meteen dat er vele honderden anderen in de omgeving zullen zitten en nog gaan ontwikkelen in de loop van de komende maanden. Mensen hebben er zelf, tenzij wat vlooienbeten, meestal op hun benen, weinig last van, omdat ze nu eenmaal geen pels hebben waarin de vlo zich kan verstoppen.

Vlooien op je hond of kat zijn moeilijk te zien, ze zijn zeer snel en schuw van licht. Goed kijken op weinig behaarde plaatsen zoals oksel en lies of een vlooienkam kan helpen. Vlooienuitwerpselen, zwarte, eventueel kommavormige vuiltjes op je huisdier die rood verkleuren als je ze over een vochtig stukje papier wrijft (vlooienuitwerpselen bestaan immers uit deels verteerd bloed) zijn makkelijker te ontdekken.

Behandel ook altijd alle honden en katten in huis, vlooien springen zeer snel over van de ene op de andere gastheer, het heeft geen zin enkel het huisdier te behandelen waarop je zelf vlooien gezien hebt.

 

Tips

- Let op dat het product dat je wil gaan gebruiken wel veilig is voor het dier waarop je het wil doen. Er zijn producten die wel op een hond kunne gebruikt worden, maar gevaarlijk zijn voor katten en ook met jonge of zwangere dieren moet je opletten.

- Als je omgevingssprays gebruikt, zet dan zeker vogels buiten de kamer en dek aquaria af

- Goed stofzuigen zorgt voor een mechanische verwijdering van veel vlooien

- Vooral oude huizen en huizen met veel tapijten e.d. waar vlooien zich graag in verstoppen lopen gevaar op moeilijk weg te krijgen vlooienplagen

- Vlooienproducten bestaan tegenwoordig onder allerlei vormen: banden, pillen, pipetjes, spray. Vraag ons advies!

Orthopedics IVC Orthopedie

Orthopedische hulp

Als uw huisdier mankt of niet graag meer wandelt, is de kans groot dat er een orthopedisch probleem is. Orthopedische problemen zijn problemen met botten, gewrichten, spieren en pezen. Bij Fideel hebben we ten eerste een goede diagnostiek om te ontdekken waar juist het probleem ligt. Dat is vaak moeilijker dan je zou denken.

Tip: duid tijdens het maken van een afspraak altijd goed aan dat het om een mankheidsonderzoek gaat. We zullen er dan de nodige tijd voor uittrekken en ons eventueel voorzien op het nemen van radiografieën indien nodig.

Eens de oorzaak gevonden, kunnen we starten met de behandeling. Dat kan gaan van het nemen van ontstekingsremmers en medicijnen die de aanmaak van kraakbeen en de smering van het gewricht stimuleren tot het uitvoeren van complexe botoperaties.

Bij Fideel bieden we dat allemaal:

  • Grote en diverse voorraad medicatie voor dieren met orthopedische problemen
  • Doorgedreven mankheidsonderzoek
  • Arthroseconsulten met bewegingstherapie
  • Lasertherapie voor de snellere genezing van probleemzones
  • Botchirurgie, bijvoorbeeld het plaatsen van platen en schroeven om beenbreuken te herstellen of het repareren van een gescheurde kruisband

Tip: als u door uw dierenarts wordt doorgestuurd voor een operatie, komt u best eerst even op consultatie om te overleggen wat er juist moet gebeuren en om de nabehandeling alvast te bespreken. Vaak moet uw dier voor de operatie ook al medicatie nemen.

Na de operatie zal je altijd een folder meekrijgen met alle praktische tips!

Radiografie

Radiografie

Dierenartsenpraktijk Fideel beschikt over moderne radiografieapparatuur. We hebben zowel een toestel waarmee we hoogkwalitaiteve beelden kunnen maken van botten, organen, enz. als een apart toestel voor de radiografie van tandwortels, essentieel om degelijke tandzorg te kunnen bieden.

Een radiografie is geen pijnlijke of lastige klus, je huisdier voelt uiteraard de straling niet. Het enige moeilijke is soms even stil te blijven liggen, zeker als het in een wat moeilijkere positie is.

 

Tips

-    Geef je huisdier geen eten als je komt voor een radiografie, dan kunnen we het indien nodig een lichte kalmeerspuit geven

-    Als je weet dat je voor een radiografie moet komen, vermeld dat dan bij het maken van je afspraak. Zo trekken we er de nodige tijd voor uit.

 

De beelden zijn digitaal en kunnen desgewenst naar u of uw dierenarts gemaild worden.

Niet voor alle soorten onderzoek is een radiografie even geschikt, we zien bijvoorbeeld wel de omtrek van een orgaan, maar kunnen er niet in kijken. Daarvoor gebruiken we dan weer een echografie; vaak zullen beide onderzoeken gecombineerd worden.

Een CT scan of MRI hebben we niet bij Fideel, indien zo’n onderzoek nodig is, verwijzen we je door.

Sterilisatie en castratie

Wat is het?

Sterilisatie noemen we het onvruchtbaar maken van een huisdier door een deel van de ei- of zaadleider te onderbreken. Het wegnemen van de geslachtsorganen noemen we castratie.

Vaak worden de termen anders gebruikt en zeggen we sterilisatie tegen elke vorm van onvruchtbaar maken van je vrouwelijk huisdier, ongeacht of het nu enkel de eierstokken zijn of ook de baarmoeder die we wegnemen. Castratie zeggen we tegen het wegnemen van de testikels.

Bij bijna alle sterilisaties en castraties nemen we de eierstokken (vrouwelijke dieren) of testikels (mannelijke dieren) weg. Dat is een groot verschil met dezelfde operaties bij mensen, waar er bijna steeds enkel een onderbreking wordt gemaakt in de ei- of zaadleider.

Onze huisdieren worden immers meestal geopereerd met de bedoeling ze niet alleen onvruchtbaar te maken, maar ook alle ongewenst gedrag gerelateerd aan hun geslachtshormonen, zoals bv in huis plassen/markeren te verminderen.

Hoe gaat het praktisch?

Je brengt je huisdier meestal ’s ochtends nuchter binnen bij Fideel. Drinken mogen ze blijven doen tot kort voor de operatie, maar hun eten neem je weg voor je de avond ervoor gaat slapen. Laat honden eerst nog eens goed uit voor je ze binnen brengt.

Wij zullen je huisdier met een injectie kalmeren en vervolgens met gasanesthesie volledig en veilig verdoven. De ingreep zelf duurt naargelang de grootte van het dier en de gekozen operatie van een kwartiertje voor de castratie van een kat tot een uur voor de sterilisatie van een grote hond.

Je dier zal geschoren zijn op en rond de plaats van de operatie om een steriele operatie mogelijk te maken. Een uurtje of twee na de ingreep kan je vriend alweer naar huis.

In de loop van de eerste tien dagen hou je ze best wat rustig en moet er vermeden worden dat ze overmatig likken of bijten aan de wonde. Om je hierbij te helpen bestaat er een heel gamma kragen of body’s, maar de overgrote meerderheid van de dieren hoeft deze niet te gebruiken.

Alles wat je moet weten of doen over de eerste zorgen na de operatie thuis geven we je mee bij de afhaling. Een controle of terugbezoek na de operatie is niet nodig. De draadjes verteren vanzelf. Je huisdier heeft ook niet lang last van deze operatie.

Bij Fideel voeren we de operatie uit voor honden, katten, alle knaagdieren / konijnen en fretten.

Voordelen van de sterilisatie bij de teef en kattin:

  • Geen loopsheid / krolsheid meer
  • Gemiddeld ouder worden dan niet gesteriliseerde honden of katten omwille van een veel kleiner risico op kanker van de borstklieren en geslachtsapparaat.
  • Geen onverwachte dracht en jongen

Tip: bijna de helft van de niet op jonge leeftijd gesteriliseerde honden wordt op latere leeftijd alsnog gesteriliseerd omwille van gezondheidsproblemen zoals borstkanker of een baarmoederontsteking. De risico’s van een operatie dan bij een ouder, ziek dier zijn veel groter dan deze van de routine ingreep op jonge leeftijd.

Voordelen van de castratie van reuen en katers:

  • De geur van de urine verdwijnt grotendeels bij katers
  • Veel minder of geen ongewenst seksueel gedrag
  • Minder agressie
  • Niet in huis plassen / markeren, de pot niet meer zo vaak opheffen tijdens een wandeling
  • Makkelijker in de omgang zijn met andere honden of katten

Nadelen van de sterilisatie en castratie:

  • Onomkeerbaar: je zal nooit meer met je huisdier kunnen fokken
  • Makkelijker dik worden, al heb je de hoeveelheid voeding die je geeft uiteraard zelf in de hand
  • De vacht staat onder invloed van de geslachtshormonen en kan er na een sterilisatie anders uitzien. 
  • Gesteriliseerde teefjes hebben met het ouder worden makkelijker incontinentieproblemen
  • Op jonge leeftijd gecastreerde katers hebben sneller last van blaasgruisproblemen

Wanneer doe je het het best?

Bij vrouwelijke dieren wordt de operatie best niet uitgevoerd tijdens de loopsheid of krolsheid, omdat er dan verhoogde bloedingsneiging is. Wij adviseren om je hond één keer loops te laten worden, en dan pas de operatie uit te voeren, omdat je teefje dan volledig uitgegroeid is.

Mannelijke dieren castreer je best niet voor de leeftijd van zes maanden, omdat de groeiplaten sluiten onder invloed van testosteron. Een jong gecastreerd dier kan zo hoger op zijn poten worden dan een niet gecastreerd exemplaar.

De wetgever voorziet echter dat katten gesteriliseerd of gecastreerd moeten zijn vooraleer je ze koopt, tenzij onder uitzonderlijke omstandigheden voor de fokkerij.

Hoe kan ik eventuele nadelen voorkomen?

Nadelen zoals dikker worden en problemen met blaasgruis zijn eenvoudig te voorkomen door de voeding aan te passen. Er bestaan van vele merken voedingen voor gesteriliseerde of gecastreerde dieren. Ook bij Fideel hebben we er daar verschillende van op voorraad. Vraag ernaar!

Wat kost het?

De kostprijs is afhankelijk van de grootte en de gekozen operatie. Contacteer ons gerust om op voorhand een goede prijsindicatie te kennen.

Tandheelkunde

Tandverzorging en tandheelkunde

Bij Fideel hebben we een heuse tandartsinstallatie in een apart kabinet voor onze huisdieren, inclusief een apart radiografietoestel specifiek voor de tandjes, een dentale unit en de materialen om de nodige degelijke tandzorg te geven. Onze dierenartse Jolien Ingelbeen heeft zich ook verder op de tandzorg toegelegd en zal de meeste patiëntes met tandproblemen verzorgen.

De dierenartsen van Fideel stellen alles in het werk om jou als eigenaar zo goed mogelijk te informeren omtrent tandverzorging. Het is dan ook immens belangrijk. Vuile en slechte tanden zijn een continue bron van infectie voor heel het lichaam, maar speciaal gevaarlijk voor hart en nieren. Daarnaast zijn ze ook best pijnlijk.

Zelfs bij oude dieren met een ernstig anaesthesierisico, zullen we meestal aanraden om toch de tanden nog te verzorgen, omdat dit niet doen nog veel gevaarlijker is. Dergelijke “slechte monden” brengen veel bacteriën in het bloed die dan elders schade gaan aanrichten. En uiteraard is er het onaangename neveneffect op de mondgeur van je huisdier…

Voor konijnen is de geregelde tandcontrole nog belangrijker, hun tandjes groeien immers steeds verder en slijten af doordat ze tegen elkaar wrijven. Als dat fout gaat, bijvoorbeeld door een afgebroken tand of een scheve stand van tanden of muil, dan vormen hun tanden grote, scherpe tandpunten die in hun tandvlees of gehemelte prikken en zo eten onmogelijk maken. Een konijn kan op die manier verhongeren en dit wordt helaas maar al te vaak opgemerkt in een laat stadium.

Bij Fideel hebben we een volledig gamma tandverzorgingsprodcucten, gaande van tandpasta’s en tandenborstels in allerlei formaten, tot mondwater, poeder voor in de voeding, gel om aan de tanden te smeren, enz. We houden ook jaarlijks de maand van de tandverzorging, eindigend met een dag waarop er een gratis tandcontrole mogelijk is. Als je hond, kat of konijn tandproblemen heeft, zal het dus niet aan ons liggen.

Food Gespecialiseerde voeding en voedingsadvies

Bij Fideel hebben we een volledig gamma kwalitatieve onderhoudsvoeding zowel als gespecialiseerde dieetvoeding. Als je geen voorkeur hebt werken we met Hill’s, voornamelijk in droge voeding. Via een app op je telefoon kan je deze bij ons ook aan lage prijzen bekomen of zelfs thuis geleverd krijgen.

Andere merken zijn ook mogelijk, maar die zijn niet altijd op voorraad, dus daar bel of mail je best even voor.

Het onderscheid onderhoudsvoeding / dieetvoeding is belangrijk.

Onderhoudsvoeding

Onder onderhoudsvoeding verstaan we de dagdagelijkse voeding voor je huisdier. Voor honden en katten bieden wij onderhoudsvoeding aan van Hill’s en Sanimed, in droge korrel. Je kan je huisdier steeds gratis wegen bij aankoop van een zak voeding en je krijgt van ons advies over welke je best neemt en hoeveel je er mag van geven. Wat je ook graag aan je hond geeft, we zullen je er altijd graag advies over geven. Er is tegenwoordig zoveel keuze……

Dieetvoeding

Onder dieetvoeding verstaan we voedingsoplossingen die een bepaald probleem of ziekteverschijnsel kunnen verbeteren of zelfs genezen. Deze dieetvoedingen worden als medicijn beschouwd en zijn dan ook letterlijk op voorschrift. Ze kunnen levensreddend zijn voor zieke patiënten, maar ook een probleem verergeren als ze niet juist gebruikt worden. Hier heb je minder te kiezen, je huisdier heeft deze voeding even hard nodig als zijn andere medicijnen. Bij Fideel is het gamma van Hill’s in principe steeds volledig op voorraad, andere merken op bestelling.

 

Tips

- Voeder je hond of kat niet als een mens, het zijn geen mensen, ze hebben een ander maagdarmsysteem en andere voedingsbehoeften.

- De voedingsbehoeften veranderen met de leeftijd. Er is een zeer groot verschil tussen bijvoorbeeld puppyvoeding en seniorvoeding. Ook tijdens het opgroeien verandert te te geven hoeveelheid snel. Weeg geregeld jouw dier.

- Snacks, koekjes e.d. moet je aftrekken van de hoeveelheid voeding die gegeven mag worden.

Terug naar de homepagina
Terug naar boven